Hallux Valgus

Voor orthopedisch chirurg Tom Lootens hebben we een mixed reality applicatie gemaakt op de Microsoft HoloLens ter ondersteuning van de hallux valgus operatie. Door digitale scans van de voet van een patiënt weer te geven, kan hij bepalen waar de incisie moet worden gemaakt, zonder dat hij deze op papier of een scherm hoeft uit te tekenen. Daarnaast gebruikt hij ook applicaties om de patiënt op een meeslepende manier te informeren over de operatie.

Client
AZ Maria Middelares
MARKET
Healthcare
Hallux Valgus

Wat als we de chirurg kunnen assisteren met AR?

Hallux Valgus

Aanpak

Ten eerste krijgen patiënten toegang tot de Hallux Valgus-app voor patiënteneducatie © AZ Maria Middelares. Deze app wordt gebruikt voor educatieve doeleinden en biedt patiënten een AR-ervaring. De projectie laat patiënten zien hoe de chirurg een incisie maakt en een correctie van de botstructuur uitvoert.

“Hiermee hopen we meer transparantie en vertrouwen naar onze patiënten toe te creëren."

- Tom Lootens, head of orthopedics AZ Maria Middelares.

De Hololens wordt niet alleen gebruikt door patiënten maar ook door chirurgen. Vroeger moest de chirurg de incisie op een stuk papier tekenen. Nu kan hij de Hololens gebruiken om digitale scans van de voet van de patiënt weer te geven en te bepalen waar de incisie gemaakt moet worden, zonder naar een stuk papier of scherm te hoeven kijken. Het is begrijpelijk dat chirurgen optimistisch zijn over het gebruik van mixed reality in de operatiekamer.

Daarnaast wordt er geëxperimenteerd om de HoloLens professioneel in te zetten voor de evaluatie van mogelijke kraakbeenletsels, veroorzaakt door deze schuine stand. Kraakbeen bedekt de gewrichtsvlakken en zorgt voor een soepele beweging van het gewricht, zonder pijn. Door met de HoloLens het aangetaste kraakbeen in beeld te brengen en te behandelen kan het resultaat van de ingreep gunstig worden beïnvloed. Er is momenteel een studie die deze effecten zal beoordelen. In een volgende fase kan dit project een stimulans zijn om de HoloLens te gebruiken voor het evalueren van andere gewrichten en blessures.

Resultaat

No items found.

Behind the scenes

Live online demo

Click to discover

Live demo

Impact

What made the project succesfull?

Nieuws

Wie sprak over ons? 

Primeur: Chirurg opereert scheefgegroeide teen met augmented reality bril

VRT NWS - 01/02/2019